1998-2021

1998-2021 23 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..



Καταδυτικός τουρισμός: Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στη θάλασσα

δύτες 001.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι χώρες που είτε προβάλλουν τους ενδιαφέροντες βυθούς που ήδη έχουν στη διάθεσή τους είτε δημιουργούν τεχνητούς υφάλους, αλλά και ναυάγια, βυθίζοντας διαφόρων ειδών καράβια-πλοία, τα οποία αντί να γίνουν παλιοσίδερα μπορούν να ποντισθούν σε βάθη που είναι προσιτά για τους δύτες αναψυχής.
 Όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από ανθρώπους που ασχολούνται ενεργά με τις καταδύσεις, μπορεί οι έννοιες και οι πρακτικές της βύθισης και της δημιουργίας τεχνητών υφάλων να είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στο πλαίσιο δημιουργίας ενός καταδυτικού πάρκου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα θαλάσσια καταδυτικά πάρκα είναι περιοχές αναπαραγωγής θαλάσσιας πανίδας, τα οποία μάλιστα μελετώνονται και επιβλέπονται από πανεπιστημιακά ιδρύματα
 «Το κράτος δε χρειάζεται να ξοδέψει κάτι, χρειάζεται απλά βούληση ώστε να δημιουργηθούν θαλάσσια πάρκα. Να έρθει και να πει ότι αυτός εδώ ο βυθός οριοθετείται σα θαλάσσιο πάρκο. Μόνο αυτό. Στη συνέχεια να οριστούν  δύτες-φύλακες που θα φυλάνε το πάρκο και να υπάρχουν επαγγελματίες δύτες που θα ασχολούνται με τους τουρίστες που ενδιαφέρονται να βουτήξουν».

«Αυτό που φταίει είναι η νοοτροπία. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ασχοληθούν. Δεν τους ενδιαφέρει προφανώς ή έχουν άγνοια».
Αυτή τη στιγμή «τα καταδυτικά κέντρα που υπάρχουν κάνουν από μόνα τους ό,τι μπορούν. Δεν υπάρχει τίποτε οργανωμένο από το κράτος, καθώς για το μόνο που έχει φροντίσει είναι να εισπράττει χρήματα από τα καταδυτικά αυτά κέντρα.  Για να καταλάβετε, ένα καταδυτικό κέντρο πληρώνει πολλά χρήματα το χρόνο είτε για πιστοποιήσεις στο Λιμεναρχείο είτε για πιστοποιήσεις του εξοπλισμού του, για να μπορεί να δίνει πτυχία από τον κάθε Οργανισμό»
 Σε κάθε περίπτωση, εάν υπήρχε η βούληση για τη δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου θα ενισχυόταν περαιτέρω η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία της Ιτεας θα ήταν τεράστια. Η περιοχή στρέφοντας τη ματιά της προς τη θάλασσα μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλά επίπεδα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς διαφόρων ειδών τουρισμού και αθλητισμού.
  

 Τί ακριβώς όμως είναι τα καταδυτικά πάρκα;


Πρόκεται για διάσπαρτες μικρές περιοχές 1επί 2 χλμ περίπου, στις οποίες επιτρέπονται οι καταδύσεις και οι παρατηρήσεις του βυθού από πλοία με διαφανή πυθμένα. Με τα εισιτήρια των επισκεπτών χρηματοδοτείται η φύλαξη χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται φυσική υδρόβια χλωρίδα και πανίδα με απίστευτο πολλαπλασιαμό των ειδών, του πλήθους και του μεγέθους των ψαριών. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας πανέμορφης όασης ζωής, ελκυστική για δύτες και τουρίστες, αλλά και η ταυτόχρονη δημιουργία ενός διαρκούς φυσικού εκτροφείου.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μικρού καταδυτικού πάρκου είναι αυτό στις βραχονησίδες Medesτης Βαρκελώνης. Εκεί, το μικρό χωριό Estartit εδώ και 18 χρόνια έχει μετατραπεί σε καταδυτικό προορισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας, με την τουριστική περίοδο να έχει αυξηθεί από 3 σε 10 μήνες ετησίως.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα θα γίνει η ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας στο Ξενοδοχείο Τροκαντερό στην Ιτέα. Καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου μας να δώσουν το παρόν και να συμβάλλουν στην προσπάθεια του Δ.Σ για να ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις από όλους. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19/10 στο Ρίο θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ΑΛΚΥΩΝ στην οποία ο σύλλογός μας θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο.


                                                                     
                                                                Εκ του Δ.Σ                 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ




Στον πολύπαθο Δήμο Δελφών, εντελώς «συμπτωματικά» και επί δεκαετίες ότι θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη δεν «προχώραγε». Αιρετοί και Διοίκηση υπό την εποπτεία των αιρετών τα έβρισκαν όλα δύσκολα έως αδύνατα όταν ένα έργο θα μπορούσε να φέρει μία καλύτερη μέρα για όλους.
 Όλα τα τεχνικά προγράμματα και εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν σε έργα εσωτερικής κατανάλωσης ανύπαρκτων κατοίκων. Σε δρόμους που οδηγούν στο πουθενά και σε πλατείες που χρησιμοποιούνται από αδέσποτα μιας και τα περισσότερα χωριά έχουν ερημώσει από την φτώχια και την ανεργία. Για αυτά τα έργα όλα ήταν δυνατά. Σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, «καταραμένες» σε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την γη των Δελφών όλα γινόντουσαν και ανάπτυξη υπήρξε και ο πληθυσμός αυξήθηκε. Εδώ η ερήμωση δεν έτυχε, πέτυχε!!
Μαζί με όλα τα άλλα αδύνατα και η δημιουργία καταδυτικών πάρκων. Προ δεκαετίας με μία ματιά στην διεθνή πραγματικότητα και στην προοπτική των πραγμάτων, προέκυπτε ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα πεδίο αύξησης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ τουριστικών προορισμών. Τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Χρηματοδότησαν τα επόμενα χρόνια τέτοια έργα, ο Νομός Φωκίδας και μετέπειτα Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας δεν κατόρθωσαν ποτέ να υλοποιήσουν κάτι τέτοιο και δικαιολογία «δεν ήξερα, δεν κατάλαβα» δεν έχουν. Μέλη και Προεδρείο του Συλλόγου δυτών και αυτοδυτών του Νομού Φωκίδας «Κρισσαίος» προσπάθησαν από το 2006 μέχρι σήμερα να προωθήσουν στην θάλασσα των Δελφών την δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου. Ήρθαν σε επαφή με την επιστημονική κοινότητα, ταξίδεψαν επί τούτου, ενημερώθηκαν όσο μπορούσαν από μόνοι τους, προσέφεραν πολύ χρόνο, χρήματα υπομονή και επιμονή και προώθησαν απ’ αρχής την ιδέα στον αρμόδιο κάθε φορά ΟΤΑ. Επιπλέον συναντήσεις και χρόνος να λένε τα ίδια και τα ίδια. Ο κύκλος ανά περίοδο ήταν ο ίδιος. Θετική αρχική υποδοχή, αδράνεια και χρονοτριβή στην συνέχεια, προφάσεις για κολλήματα που στον τόπο μας το καθιστούσαν αδύνατο ενώ παντού αλλού επιτρεπόταν και αφού οι απλοί πολίτες γινόντουσαν ειδικοί και αποδείκνυαν στους αρμόδιους του Υπηρεσιών ότι δεν υπήρχε πρόβλημα σε αυτό ή το άλλο σημείο, είχε περάσει η θητεία των αιρετών και πάλι από την αρχή με τους νέους που «συμπτωματικά» ήταν μία από τα ίδια.
Δεδομένου ότι το πάρκο από την κατασκευή του μέχρι να αναπτυχθεί η θαλάσσια ζωή σε σημείο να είναι επισκέψιμο θέλει κάποια χρόνια, εάν τότε είχε νοιαστεί κάποιος θα είμαστε εδώ και χρόνια πρωτοπόροι. Κάτοικοι υπήρξαν που νοιάστηκαν οπότε για μία ακόμα φορά προσδιορίζεται πολύ εύκολα ποιοι ήταν αυτοί που έθαψαν και αυτή την προοπτική. Το γιατί συνέβη αυτό το έχουμε όλοι καταλάβει (όσοι δεν πιστεύουν στα μάγια και τα μυστήρια). Τώρα σε μία νέα αλλά πολύ σοβαρή και κρίσιμη θητεία αιρετών είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη της επανάληψης. Κυρίως τώρα που σε όλη την Ελλάδα ξύπνησαν και θέλουν το ίδιο για τον τόπο τους σε σημείο να ληφθούν μέτρα από την Κυβέρνηση για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία. Πολύ ενδιαφέρον θα έχει αν μετά από αυτό, γεμίσει η Ελλάδα καταδυτικά Πάρκα και εδώ παραμείνουμε στο «σκοτάδι».
Από tanea.gr
  
Το πράσινο φως για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων δίνεται από την κυβέρνηση. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση του τουρισμού με ένα νέο προϊόν αλλά και
η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη στα σχέδια νόμου για την κύρωση των συμβάσεων για ΈΡΕΥΝΑ και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Καταδυτικό Πάρκο συνδέεται με την αειφορο ανάπτυξη σε συνδυασμό με την προσέλκυση αυτοδυτων, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανωμένων τουριστικών υποδομών στο χώρο.
‘Όπως προβλέπεται από την τροπολογία, το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του Καταδυτικού Πάρκου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δυο τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος –εντός των ορίων του πάρκου- δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 50 μέτρα.
Επιπλέον, απαγορεύεται η οριοθέτηση των Καταδυτικών Πάρκων σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Εντός του Καταδυτικού Πάρκου απαγορεύεται η αγκυροβόλια και κάθε μορφή αλιείας, ακόμη και της υποβρύχιας αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που παρακωλύει τις καταδύσεις ή τη διαχείριση του Πάρκου. Επιτρέπεται η πόντιση πλοίων για την ανάπτυξη των ναυαγιοκαταδυσεων.
..................................»
Και εμείς εδώ στον Δήμο Δελφών είχαμε όλο το καλοκαίρι του 2011 στο λιμάνι των Δελφών ένα σαπιοκάραβο να υποβαθμίζει την βιτρίνα όλης της περιοχής και στην πρόταση να το πάρει ο Δήμος και αφού ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπεται (αφαίρεση καυσίμων, λαδιών πλαστικών κ.λ.π.) να το ποντίσει για την δημιουργία «ναυαγίου» για καταδύσεις, οι αρμόδιοι έβλεπαν το αδύνατο για μία ακόμα φορά.