1998-2021

1998-2021 23 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..



O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ
ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ  LET'S DO IT GREECE
ΣΤΙΣ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 11΄0Ο ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΥΘΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ


Ποιοι απειλουν τα «δαση» των ελληνικων θαλασσων

Το εισβολικό είδος τροπικού φύκους Καουλέρπα Ρασεμόζα (Caulerpa racemosa var. cylindracea) επεκτείνεται ανησυχητικά στις ελληνικές θάλασσες, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Παρόλο που δεν απειλεί άμεσα τα λιβάδια Ποσειδωνίας, όταν αυτά καταστρέφονται από διάφορα ανθρωπογενή αίτια τότε συνήθως δεν φυτρώνουν ξανά καθώς οι διάφορες εκτάσεις καλύπτονται από το πολύ πιο γοργά αναπτυσσόμενο είδος Καουλέρπα Ρασεμόζα το οποίο έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει τη θέση του στις περισσότερες περιοχές των ελληνικών θαλασσών.
Τα φύκια Καουλέρπα Ρασεμόζα
Τα φύκια Καουλέρπα Ρασεμόζα
«Η καταστροφή του φυσικού φράκτη της Ποσειδωνίας θα προκαλέσει σημαντική διάβρωση στις παραλίες μας», προειδοποιεί μιλώντας στη Greenagenda.gr η Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας του «Αρχιπέλαγος».
Το Αιγαίο στηρίζει έως σήμερα ορισμένες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών Ποσειδωνίας που έχουν εναπομείνει στη Μεσόγειο και εύκολα μπορεί να τα διακρίνει κάποιος στα παράκτια νερά της ευρύτερης περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε περιοχές που έχουν δεχθεί έντονη υποβάθμιση (π.χ από πρακτικές υπερεντατικής ιχθυοκαλλιέργειας) παρουσιάζεται πιο έντονη ανάπτυξη του τροπικού φύκους Καουλέρπα Ρασεμόζα.
Λιβάδι Ποσειδωνίας στην Ελλάδα
Λιβάδι Ποσειδωνίας στην Ελλάδα
Τα λιβάδια της Ποσειδώνιας, λόγω της εξαιρετικά υψηλής βιοποικιλότητας τους, έχουν θεμελιώδη σημασία για την παραγωγικότητα των θαλασσών, αφού στηρίζουν περισσότερα από 1600 θαλάσσια είδη: 300 είδη φυκιών, 1200 είδη ασπόνδυλων οργανισμών και πάνω από 100 είδη ψαριών.
«Η αλιεία με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία είναι παράνομη σε περιοχές όπου υπάρχουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας, τα λεγόμενα "δάση της θάλασσας", καθώς τα βαριά αλιευτικά εργαλεία που σέρνονται στο βυθό προκαλούν αναπόφευκτα μη αναστρέψιμη καταστροφή σε αυτούς τους ευαίσθητους και παραγωγικούς οικοτόπους», τονίζει η κα. Μήλιου και προσθέτει:
«Δυστυχώς, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την παράνομη και ιδιαίτερα καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα εκτός των πεδίων, σε περιοχές που υπάρχουν θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και αυτό αποβαίνει καταστροφικό για την βιοποικιλότητα των θαλασσών».
Κατεστραμμένο λιβάδι Ποσειδωνίας
Κατεστραμμένο λιβάδι Ποσειδωνίας
Η μεταφορά του εισβολέα - φυκιού από τις θάλασσες της μακρινής Αυστραλίας έγινε πιθανότατα με το έρμα των πλοίων και αποτελεί ένα ανθεκτικό είδος φυκιού. Μάλιστα, ανταγωνίζεται τα τοπικά είδη της Μεσογείου.
Ακόμη πιο σημαντικότερη απειλή είναι η αγκυροβόληση μεγάλου αριθμού σκαφών αναψυχής. «Κάθε φορά που μια άγκυρα ρίχνεται σε λιβάδι Ποσειδωνίας, η ζημιά που προκαλείται χρειάζεται πολλές δεκαετίες για να αναπληρωθεί», επισημαίνει η κα. Μήλιου και υπογραμμίζει: «Φανταστείτε το συνολικό μέγεθος της καταστροφής σε ένα μικρό κόλπο στον οποίο κάθε μέρα αγκυροβολούν περισσότερα από 20 σκάφη αναψυχής κατά τους θερινούς μήνες».
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας ζουν για πολλά χρόνια και έχουν πολύ αργούς ρυθμούς ανάπτυξης (1-6 εκατοστά το χρόνο). Υπάρχουν λιβάδια στη Μεσόγειο που εκτιμάται ότι η ηλικία τους ξεπερνά τα 10.000 χρόνια. Θεωρούνται ως ο γηραιότερος ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη Γη!
POSIDONIA2
Τα τελευταία δύο χρόνια μελετώνται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στα οικοσυστήματα της Ποσειδωνίας από τη ερευνητική δράση «Tropical Signals». Με στόχο την παρακολούθηση της πιθανής αύξησης της θερμοκρασίας στις θάλασσές μας, από την άνοιξη του 2015 το «Αρχιπέλαγος» έχει εγκαταστήσει τον σταθμό «Tropical Signals» στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου. Ο σταθμός αυτός αποτελεί μέρος ενός δικτύου 21 σταθμών που έχουν εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία της Μεσογείου ερευνητικές ομάδες από 15 χώρες.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο μιας διαμεσογειακής έρευνας που διοργανώνει η Διεθνής Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (CIESM), ο παλαιότερος φορέας στη Μεσόγειο, που εξειδικεύεται από το 1919 στη θαλάσσια έρευνα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συλλέγουν δεδομένα στον σταθμό της Μακρονήσου μέσω επιστημονικής κατάδυσης σε βάθη έως και 40 μέτρα. Για το σκοπό αυτό, γίνονται καταγραφές βιοποικιλότητας με μεθόδους visual census μέσω κατάδυσης για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν συγκεκριμένα θαλάσσια είδη-δείκτες στις πιθανές αλλαγές θερμοκρασίας. Παράλληλα, ανακτώνται τα δεδομένα από τους μόνιμους ψηφιακούς σταθμούς που έχει εγκαταστήσει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε βάθη 5-40 μέτρα.
Τα συνδυαστικά αποτελέσματα από τους 21 σταθμούς «Tropical Signals» στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν σε βάθος χρόνου μία πολύτιμη πηγή δεδομένων για τις πραγματικές μεταβολές της θερμοκρασίας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε την πραγματική έκταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής στις θάλασσές μας.

Τα «δαση» των ελληνικων θαλασσων για πρωτη φορα στο μικροσκοπιο

Για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα μια εκτεταμένη θαλάσσια έρευνα για την καλύτερη διαχείριση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, τα οποία ονομάζονται και «δάση των θαλασσών».
Με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών και τεχνολογικών μεθόδων, οπτικών μέσων, αλλά και ευέλικτων σκαφών, Έλληνες και ξένοι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «Αρχιπέλαγος» ξεκίνησαν τη μελέτη περιοχής της βορείου Δωδεκανήσου, με επίκεντρο το νησί των Λειψών.
Πρόκειται για μια νέα ερευνητική συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και το University of the West of England η οποία, παράλληλα, θα αποτελέσει και αντικείμενο διδακτορικής διατριβής καθώς και μεταπτυχιακών ερευνών (MSc και ΜRes).
Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης, είπε: «Δυστυχώς παρατηρούμε αρκετές ζημιές στα λιβάδια της Ποσειδωνίας, στις παραλίες αρκετών νησιών. Μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούνται σε ερημοποίηση, ιδίως σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο».

Με τη συγκεκριμένη θαλάσσια έρευνα, σε περίπου έναν χρόνο, θα γνωρίζουμε περισσότερα για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας. «Σκοπός μας είναι να γίνεται μια μόνιμη έρευνα και να παράγεται επιστημονική γνώση», σημείωσε ο διευθυντής του «Αρχιπέλαγος».
Τα προστατευόμενα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, συναντώνται μόνο στη Μεσόγειο, από τα ρηχά νερά έως και βάθη 50 μέτρων. Έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
arxipelagos 1 (568 x 372)
Περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων ζουν σε αυτά, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου αριθμού ψαριών, εμπορικής σημασίας. Οι θάλασσες της βορείου Δωδεκανήσου στηρίζουν έως σήμερα ορισμένες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών Ποσειδωνίας που έχουν εναπομείνει παγκοσμίως και εύκολα μπορεί να τα διακρίνει κανείς στα παράκτια νερά της ευρύτερης περιοχής.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΕΤΗ

ποσι

ΥΠΕΝ: Αναρτήθηκαν τα Προγράμματα Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων

Σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ κατοχυρώνεται μία οικοσυστημική προσέγγιση της διαχείρισης του θαλασσίου περιβάλλοντος, με γνώμονα τη διατήρηση των φυσικών πόρων, όπως είναι η αλιεία και την προώθηση της αειφορίας και της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
 ΥΠΕΝ: Αναρτήθηκαν τα Προγράμματα Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων
Η προστασία της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων στη χώρα μας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενεές και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, προωθεί θεσμικά την συνεχή παρακολούθησή τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 126635/2016 Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου (Β΄ 3799) για την «Έγκριση των προγραμμάτων παρακολούθησης για τη συνεχή εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων του άρθρου 11 του Ν. 3983/2011 (Α΄ 144»), αναρτήθηκε η σχετική Έκθεση, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η έκθεση των προγραμμάτων παρακολούθησης βρίσκεται στον ακόλουθο διαδικτυακό ιστότοπο http://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/msfd_mp/msfd4text/envwlxnnw/, ενώ έχει πραγματοποιηθεί επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου, προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα Προγράμματα Παρακολούθησης των Θαλάσσιων Υδάτων προβλέπονται στο άρθρο 11 της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική 2008/56/ΕΚ, όπως εναρμονίστηκε στη χώρα μας με το Ν. 3983/2011 και καλύπτουν τις απαιτήσεις 11 Δεικτών-Περιγραφέων (Descriptors) Ποιότητας.
Μεταξύ αυτών, πολύ σημαντική παράμετρος είναι τα στερεά απόβλητα και, ιδίως τα πλαστικά, που με διάφορους μηχανισμούς συσσωρεύονται στις ακτές κολύμβησης, στον θαλάσσιο χώρο και στον πυθμένα των θαλασσών. Το άρθρο 11 της Οδηγίας ορίζει τις νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις των κρατών μελών για την καθιέρωση και εφαρμογή συντονισμένων Προγραμμάτων Παρακολούθησης για τη συνεχή εκτίμηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων.
Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ κατοχυρώνεται μία οικοσυστημική προσέγγιση της διαχείρισης του θαλασσίου περιβάλλοντος, με γνώμονα τη διατήρηση των φυσικών πόρων, όπως είναι η αλιεία και την προώθηση της αειφορίας και της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Κορινθιακός:Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

ΑΡ. ΠΡΩΤ. /2017
ΑΙΓΙΟ/3/2017
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΘΕΜΑ : ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΜΕ ΒΙΤΖΟΤΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κύριε υπουργέ,
Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε, μέσα από την υπουργική απόφαση 6719/146097 της 30-12-2016, ότι για μια ακόμη φόρα θεσπίσατε διαχειριστικό σχέδιο για την βιτζότρατα, που με απόφαση της Ε.Ε. τελούσε υπό απαγόρευση μέχρι του Δεκεμβρίου 2014. Ξέρετε καλά ότι το διαχειριστικό σχέδιο θα πρέπει να θέτει σαν στόχο την αποκατάσταση των ιχθυοαποθεμάτων σε επίπεδα ανώτερα των σημερινών. Πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιστροφή της βιτζότρατας, η οποία λειτουργεί κοντά στις ακτές και σαρωτικά; Η απόφαση αυτή για δεύτερη φορά από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας αφορά αυτό το οποίο σφόδρα κατηγορούσατε λίγους μήνες πριν γίνεται υπουργός. Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τις απαιτήσεις μιας μικρής μερίδας αλιέων (η οποία καλά οργανωμένη στην στήριξη με κάθε τρόπο των συντεχνιακών συμφερόντων της επί σειρά δεκαετιών συνέβαλε καθοριστικά στην σημερινή κατάντια των Ελληνικών θαλασσών) αγνοώντας τα απελπισμένα καλέσματα του 95% των αλιέων.
Ως Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού "Η ΑΛΚΥΩΝ" έχουμε ήδη απευθυνθεί στο Υπουργείο σας με προηγούμενες επιστολές για τον Κορινθιακό Κόλπο. Ο Σύλλογος Φωκίδας Κρισσαίος, μέλος της Ομοσπονδίας μας, έχει απευθυνθεί σε εσάς πριν ένα χρόνο περίπου με συγκεκριμένα στοιχεία και ερωτήματα:
α)Σας έστειλε επώνυμα αναφορά και φωτογραφία βιτζότρατας να αλιεύει στον Κρισσαίο Κόλπο σέρνοντας το δίχτυ με το σκάφος δεμένο από βράχια της ακτής μη αφήνοντας καμία αμφιβολία για το πώς εφαρμόζονται η άδειες για δήθεν επιστημονική έρευνα.
β)Έχοντας συλλέξει στοιχεία για το πότε και το πού έδρασαν οι βιτζότρατες στον Κρισσαίο Κόλπο τις ημέρες της δήθεν επιστημονικής αλιείας, σας ζήτησε πρόσβαση στα δελτία αλιευμάτων τα οποία θεωρητικά σας κατέθεσαν τα σκάφη της περιοχής για να αντιπαραθέσει τα στοιχεία και να προκύψει η σοβαρότητα και εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Δεν τους- μας κάνατε την τιμή να μας απαντήσετε.
γ)Σας ζήτησε την ακριβή ψηφιακή διεύθυνση στην οποία (σύμφωνα με την απόφαση που εσείς υπογράψατε πέρυσι) μπορεί κάποιος να βρει τους χάρτες της Ποσειδωνίας προκειμένου να γίνει σαφές πού δεν πρέπει να αλιεύουν «επιστημονικά» οι βιτζότρατες. Και σε αυτό το τόσο απλό και στοιχειωδώς απαραίτητο για να έχει υπόσταση η απόφασή σας δεν τους – μας κάνατε την τιμή να μας απαντήσετε.
Κατανοούμε πιθανά φαινομενικά αρχικά αδιέξοδα από την έλλειψη σωστής προετοιμασίας της Χώρας μας τα πολλά προηγούμενα χρόνια για να μπορεί σήμερα να προχωρήσει στα απαιτούμενα επόμενα βήματα οργάνωσης της αλιείας. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι η διαπλοκή που κατέστρεψε την Ελλάδα, που εσείς σήμερα προσπαθείτε να ανοικοδομήσετε, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε εφήμερη. Στις τόσες δεκαετίες δράσης της απέκτησε σίγουρα και οργάνωση και βάθος και σήμερα είναι αναμενόμενο να παλεύει για ανάκτηση και διατήρηση των κεκτημένων της. Σας καλούμε να εξετάσετε περισσότερο σε βάθος τον ισχυρισμό αυτών που σας παρουσιάζουν αδιέξοδα δείχνοντάς σας μονόδρομους ως επιλογή, καθώς και την σχέση τους και τις ευθύνες τους για την σημερινή κατάσταση. Θα πρέπει να σας προβληματίσει το γιατί τα όποια επιχειρήματα όσων σας προέτρεψαν στην σημερινή επιλογή σας δεν μπορούν να γραφτούν επίσημα σε χαρτί ή να αποτελέσουν θέμα μιας ανοιχτής δημοκρατικής συζήτησης όπου θα μπορούν όλες οι πλευρές να ασκήσουν την κριτική τους.
Η αρχική επιλογή σας δεν διαφοροποιεί ούτε πρόκειται να διαφοροποιήσει σε τίποτα την καταστροφική πορεία στην αλιεία την οποία ο Ελληνικός λαός σας εξέλεξε να ανατρέψετε. Η πολιτική του παρελθόντος δε έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής προς τελικά ολοκληρωτικά καταστροφικά αποτελέσματα τα οποία θα χρεωθεί αναπόφευκτα ο "τελευταίος διαχειριστής". Τα ιχθυοαποθέματα στον Κορινθιακό βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε κατάρρευση δείχνοντας ότι δεν είμαστε μακριά από μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να είστε ο "τελευταίος διαχειριστής".
Για εμάς ως Ομοσπονδία δεκάδων συλλογικών φορέων του Κορινθιακού με σαραντάχρονη δράση, δεν είναι επιλογή αλλά σκοπός ύπαρξης να κάνουμε το καλύτερο για το συμφέρον του συνόλου των κατοίκων του Κορινθιακού Κόλπου και να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε καταστροφικές επιλογές. Οι θέσεις μας δεν αποτελούν επιλογές με βάση την αισθητική αλλά αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας παρακολούθησης και μελέτης της πραγματικότητας και πολυετούς συνεργασίας με πλήθος επιστημονικών φορέων. Η αλιεία θα πρέπει να ξαναγίνει μια πηγή πλούτου για την χώρα μας με τον πρέποντα σεβασμό στην βιοποικιλότητα που θα ανταποδώσει με την αειφορία της πηγής αυτής.
Η Ομοσπονδία μας σας ζητά:
α)Να ελέγξετε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι το Υπουργείο σας σε θέση να απαντήσει στα τόσο απλά προαναφερόμενα ερωτήματα.
β) Να παγώσετε την ισχύ της αρχικής σας απόφασης και να επανεξετάσετε το θέμα.
γ) Να επιμείνετε στην οριστική απαγόρευση της βιτζότρατας καθώς και των άλλων συρόμενων εργαλείων δίνοντας βάση στην οργάνωση και στήριξη της παράκτιας αλιείας που αφορά πολλές χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες.
γ) Να προχωρήσετε άμεσα σε ένα ρεαλιστικό Διαχειριστικό πρόγραμμα για την παράκτια αλιεία που να περιλαμβάνει μόνιμα θαλάσσια καταφύγια εμπλουτισμού του κατά τόπου ιχθυοαποθέματος σε συνδυασμό με απαγόρευση της αλιείας κάποιο μικρό αρχικά χρονικό διάστημα όπου παρουσιάζεται η μέγιστη αναπαραγωγική δραστηριότητα ανά τόπο και είδος με παρακολούθηση του αποτελέσματος και αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση κ.λ.π..
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ

Νέα ρύθμιση για τα καταδυτικά πάρκα από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Θα περιλαμβάνονται σε αυτά περιοχές Natura, αιγιαλός και παραλίες

Νέα ρύθμιση για τα καταδυτικά πάρκα από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Θαλάσσια περιοχή που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ή τμήμα τέτοιας περιοχής, θα μπορεί να περιλαμβάνεται στα Καταδυτικά Πάρκα.

Επιπλέον, η δημιουργία τους σε περιοχή, στον πυθμένα της οποίας υπάρχουν προστατευόμενοι λειμώνες, ή άλλα προστατευόμενα είδη, θα γίνεται με τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτά προβλέπονται σε τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), η οποία τροποποιεί παλαιότερη ρύθμιση που αφορούσε τα καταδυτικά πάρκα.

Πλέον, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα μπορεί θαλάσσια περιοχή μαζί με τον αντίστοιχο αυτής πυθμένα, να χαρακτηρισθεί ως Καταδυτικό Πάρκο. Με την ίδια απόφαση θα παραχωρούνται και τμήματα αιγιαλού και παραλίας και θα ορίζονται οι επιτρεπόμενες κατασκευές για την εξυπηρέτηση του καταδυτικού πάρκου.

Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του Πάρκου δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος πυθμένα εντός των ορίων του Πάρκου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 50 μέτρα. Καταδυτικά Πάρκα απαγορεύεται να οριοθετούνται σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Στα καταδυτικά πάρκα θα απαγορεύονται κάθε μορφή αλιείας, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας στην περιοχή του Πάρκου (παρά μόνο για ερευνητικούς σκοπούς), κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, καθώς και δραστηριότητες που παρακωλύουν τις καταδύσεις ή τη διαχείριση του Πάρκου.

Επιτρέπεται η πόντιση πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου.

Για το ύψος του μισθώματος θα λαμβάνεται υπόψη η σχετική εισήγηση που υποβάλλει η αρμόδια Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων, μετά από εξέταση συγκριτικών μισθωτικών στοιχείων της περιοχής. Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια δέκα ετών και μπορεί να ανανεώνεται για πέντε έτη με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Αλιεία στον Κορινθιακό

"Πεθαίνει ο Κορινθιακός μας" λέει ο καπταν-Νίκος. "Και μαζί του αργοπεθαίνουμε και εμείς που ζούμε από αυτόν. Τον έχουν καταστρέψει με την μόλυνση και την παράνομη αλιεία.

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ

Υποβρύχια μουσεία και ξεναγήσεις σε καταδυτικά αρχαιολογικά πάρκα, είναι στα τα σχέδια της Εφορείας Εναλίων
Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια της.
«Η Ίδρυση των Εναλίων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων με συνοδευόμενη κατάδυση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης και προβολής του ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας, μέσω του καταδυτικού τουρισμού και προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού» τόνισε η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι μιλώντας σε ημερίδα για τα 40χρονα, η οποία έγινε στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Στο βυθισμένο Παυλοπέτρι Λακωνίας, έναν υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο με μεγάλη σημασία, άρχισαν ήδη ξεναγήσεις από το περσινό καλοκαίρι. Η πόλη βυθίστηκε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία προκλήθηκε από σεισμούς και από το τέλος της εποχής των παγετώνων. Επόμενος στόχος είναι να επιτευχθεί κάτι ανάλογο στον κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου.
Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι να δημιουργήσει πολλούς ακόμα επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και πάρκα και υποβρύχια μουσεία.
Η δρ Σίμωσι αναφέρθηκε στο έργο της εφορείας κατά το 2016, χρονιά- σταθμό για τη συγκεκριμένη υπηρεσία καθώς κλείνει τα 40 χρόνια της, σε ημερίδα που έγινε την Παρασκευή στο Μουσείο Ακροπόλεως.
Οπως σημείωσε, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο που μπορεί να λειτουργήσει είναι της Κέας, όπου μπορεί να κατεβεί και σκάφος. Εκεί βρίσκονται δύο διάσημα ναυάγια, του Βρετανικού και του Μπουρντιγκαλά.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων «εκτιμά τη σπουδαιότητα των 2 ναυαγίων, τα οποία σηματοδοτούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας και αποτελούν πόλο έλξης τεχνικών καταδύσεων παγκοσμίως.
Τα δύο πρώτα «Καταδυτικά Πάρκα» (Ενάλιοι Επισκέψιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι) στην Ελλάδα, στην Πύλο και στη Μεθώνη, αναμένεται να πλουτίσουν σημαντικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη χώρα με ένα προϊόν (καταδυτικός τουρισμός), που διεθνώς αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Και τα δύο βρίσκονται στην Μεσσηνία και ειδικότερα στη νησίδα Σαπιέντζα, απέναντι από τη Μεθώνη, και στον κόλπο του Ναυαρίνου (φωτο κάτω).
αθώς βρίσκεται στον σημαντικό ναυτικό δρόμο που συνδέει την Ιταλία με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις ακτές της νησίδας Σαπιέντζα έχουν σημειωθεί πολυάριθμα ναυάγια πλοίων, ορισμένα από τα οποία είχαν φορτία ιδιαίτερης αρχαιολογικής σημασίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα πλοίο μετέφερε μεταξύ άλλων τέσσερεις ρωμαϊκές σαρκοφάγους του 2ου-3ου αι. μ.Χ. από «τιτανιούχο λίθο», που προερχόταν από την πόλη Άσσος της Τρωάδας (Μικρά Ασία), και σε ένα άλλο από την περίοδο της Δ’ Σταυροφορίας (αρχές 13ου αιώνα) περιείχε δώδεκα γρανιτένιες κολόνες από το Μεγάλο Περιστύλιο που είχε κτίσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, στο Μουσείο της Ακρόπολης, μέχρι τον Μάρτιο θα μπορεί να δει κανείς τον κορμό ενός χάλκινου έφιππου αδριάντα που πιάστηκε το 2006 σε αλιευτικά δίχτυα στα νερά της Καλύμνου, από όπου είχαν ήδη ανελκυστεί σε προηγούμενα χρόνια και άλλα χάλκινα γλυπτά. Πρόκειται για πρωτότυπα έργα των ελληνιστικών χρόνων που διακρίνονται για την υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα.