1998-2021

1998-2021 23 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..



«Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση»

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
                                                                                                                       5/11/2018 

                                          Με δύναμη από την…Πάτρα

                                       ξεκινούν ενημερωτικά workshops 

                                για το φαινόμενο της παρεμπίπτουσας αλιείας.


 Η Πάτρα αποτελεί τον πρώτο σταθμό σειράς ενημερωτικών workshops που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση», με στόχο την ευρεία και σε βάθος ενημέρωση των αλιέων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων πάνω στο πρόβλημα των τυχαίων συλλήψεων, που αποτελεί μία από τις κύριες απειλές για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, παγκοσμίως. Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται τα φαινόμενα σύλληψης ή παγίδευσης στο αλιευτικό εργαλείο θαλασσίων οργανισμών που δεν αποτελούν αντικείμενο της αλιευτικής δραστηριότητας, όπως θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες, θηλαστικά και καρχαρίες. Το έργο, που επικεντρώνει στις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών, υλοποιείται από το MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, σε συνεργασία με την iSea και τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.

 Πιο συγκεκριμένα, το ενημερωτικό workshop θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 9.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του πολυχώρου Αγορά Αργύρη, με την ευγενική χορηγία του Δήμου Πατρέων. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι στόχοι και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου, θα γίνει πρακτική επίδειξη αποπαγίδευσης θαλάσσιων οργανισμών από ενεργά και χαμένα αλιευτικά εργαλεία και χρήσης εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου των τυχαίων συλλήψεων. Παράλληλα, εκπρόσωποι του έργου και της επιστημονικής κοινότητας θα εκθέσουν ειδικότερες πτυχές του προβλήματος, ενώ επαγγελματίες από τον χώρο των καταδύσεων θα εισφέρουν την εμπειρία τους μέσα από οπτικοακουστικό υλικό. Το workshop θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας, μέσα από εποικοδομητική ανατροφοδότηση χρήσιμων δεδομένων και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με τη λειτουργία του αλιευτικού κλάδου, την καταγραφή των αντιλήψεων των ενδιαφερόμενων μερών, την ανάλυση των αλιευτικών πρακτικών που επικρατούν και τη συνεισφορά τους στις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών θα επιχειρηθεί η διαμόρφωση ενός Σχεδίου Δράσης που θα συμβάλει στην άμβλυνση του προβλήματος.
 Το έργο «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις», Άξονας «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος», Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», Προϋπολογισμός 49.690 ευρώ. Δικαιούχος: MEDASSET Ελλάς, Συνεργάτης: iSea. Με την ευγενική χορηγία του Δήμου Πατρέων.
 Το workshop της Πάτρας θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις στα λιμάνια του Πειραιά, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Μηχανιώνας, που μαζί καλύπτουν πάνω από το 50% του αλιευτικού στόλου της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση» αποτελεί το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα που εφαρμόζει μια multi-taxa προσέγγιση για τις τυχαίες συλλήψεις θαλασσίων χελωνών και καρχαριών, καθώς και ένα από τα πρώτα στη Μεσόγειο.


Ενημερωτικό workshop στο πλαίσιο του έργου «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση»
Ημερομηνία: Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018
 Χώρος: Αγορά Αργύρη (αίθουσα εκδηλώσεων), Αγ. Ανδρέα 12, Πάτρα
                                                  
                                                          ΠΡΟΓΡΑΜΜA
 9.30-9.45 Εγγραφές

9.45-10.00 Έναρξη - καλωσόρισμα

10.00 -10.20 Παρουσίαση του έργου

10.20 -11.00 Το πρόβλημα του bycatch – γνωστές και άγνωστες πτυχές Ελεάνα Τουλουπάκη (MEDASSET) & Γιάννης Γιώβος (iSea), Ομάδα έργου
Δημήτρης Μουτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Τεχνολόγων Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών

11.00-11.45 Δίχτυα «φαντάσματα»…κι όμως υπάρχουν Ελεάνα Τουλουπάκη (MEDASSET) & Γιάννης Γιώβος (iSea), Ομάδα έργου

Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Ωκεανογραφίας Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών

Σταυρούλα Κορδέλλα, Υπ. Διδάκτορας Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών Τάσος

Δροσόπουλος, Σύλλογος Δυτών Κρισσαίος

11.45-12.00 Διάλειμμα για καφέ 12.00-12.15 Πρακτικές λύσεις για τον περιορισμό του προβλήματος

12.15-13.30 Διαδραστικό, στρογγυλό τραπέζι


Δεν υπάρχουν σχόλια: