1998-2021

1998-2021 23 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..



Τα «δαση» των ελληνικων θαλασσων για πρωτη φορα στο μικροσκοπιο

Για πρώτη φορά διεξάγεται στην Ελλάδα μια εκτεταμένη θαλάσσια έρευνα για την καλύτερη διαχείριση των λιβαδιών Ποσειδωνίας, τα οποία ονομάζονται και «δάση των θαλασσών».
Με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών και τεχνολογικών μεθόδων, οπτικών μέσων, αλλά και ευέλικτων σκαφών, Έλληνες και ξένοι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας «Αρχιπέλαγος» ξεκίνησαν τη μελέτη περιοχής της βορείου Δωδεκανήσου, με επίκεντρο το νησί των Λειψών.
Πρόκειται για μια νέα ερευνητική συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και το University of the West of England η οποία, παράλληλα, θα αποτελέσει και αντικείμενο διδακτορικής διατριβής καθώς και μεταπτυχιακών ερευνών (MSc και ΜRes).
Μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης, είπε: «Δυστυχώς παρατηρούμε αρκετές ζημιές στα λιβάδια της Ποσειδωνίας, στις παραλίες αρκετών νησιών. Μειώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς και σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούνται σε ερημοποίηση, ιδίως σε κεντρική και δυτική Μεσόγειο».

Με τη συγκεκριμένη θαλάσσια έρευνα, σε περίπου έναν χρόνο, θα γνωρίζουμε περισσότερα για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας. «Σκοπός μας είναι να γίνεται μια μόνιμη έρευνα και να παράγεται επιστημονική γνώση», σημείωσε ο διευθυντής του «Αρχιπέλαγος».
Τα προστατευόμενα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας, συναντώνται μόνο στη Μεσόγειο, από τα ρηχά νερά έως και βάθη 50 μέτρων. Έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
arxipelagos 1 (568 x 372)
Περισσότερα από 300 είδη φυκών και πάνω από 1000 είδη θαλάσσιων ζώων ζουν σε αυτά, συμπεριλαμβανομένου και ενός μεγάλου αριθμού ψαριών, εμπορικής σημασίας. Οι θάλασσες της βορείου Δωδεκανήσου στηρίζουν έως σήμερα ορισμένες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών Ποσειδωνίας που έχουν εναπομείνει παγκοσμίως και εύκολα μπορεί να τα διακρίνει κανείς στα παράκτια νερά της ευρύτερης περιοχής.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΕΤΗ

ποσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: