1998-2021

1998-2021 23 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ..



Τα Δελφίνια Κορινθιακού Κόλπου

Περιγραφή Περιοχής Μελέτης και Κητοπανίδας

Από όποια άποψη κι αν τον παρατηρήσουμε, ο Κορινθιακός είναι μια μικρογραφία της Μεσογείου. Το μακρόστενο σχήμα του, η απότομη αύξηση του βάθους του αλλά κυρίως το γεγονός ότι επικοινωνεί με την υπόλοιπη θάλασσα μόνο από ένα στενό και ρηχό άνοιγμα στα δυτικά όπως το Γιβραλτάρ. Ακόμη μια απίθανη ομοιότητα είναι το γεγονός ότι στα νότιο-ανατολικά οι άνθρωποι κατασκεύασαν ένα δίαυλο, ώστε να μην περιπλέουν την Πελοπόννησο, όπως ακριβώς έγινε στο Σουέζ για να μην κάνουν τον κύκλο της Αφρικής! Μέσα λοιπόν σε αυτήν την σταγόνα νερού, γιατί περί αυτού πρόκειται αν συγκρίνουμε τον Κορινθιακό με την Μεσόγειο ή τους ωκεανούς, ο Κορινθιακός κόλπος φιλοξενεί 4 είδη δελφινιών, δηλαδή όλα τα είδη δελφινιών που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο 


 Τρεις παγκόσμιες μοναδικότητες και ένα απίθανο φαινόμενο συμβίωσης!

Η πρώτη παγκόσμια μοναδικότητα των δελφινιών του Κορινθιακού είναι ότι πουθενά μέχρι τώρα στον κόσμο δεν έχει παρατηρηθεί κάποιος απομονωμένος πληθυσμός από ζωνοδέλφινα μέσα σε έναν κλειστό κόλπο ή μια μικρή θαλάσσια περιοχή. Τα ζωνοδέλφινα είναι καθαρά πελαγικά δελφίνια που ζουν σε μεγάλα βάθη και συνήθως μακριά από τις ακτές, ωστόσο είναι το αφθονότερο είδος δελφινιού στον Κορινθιακό, όπου είναι απομονωμένα από τα ζωνοδέλφινα που ζουν στο ανοικτό Ιόνιο πέλαγος δυτικά των Ιονίων νησιών.

Η δεύτερη παγκόσμια μοναδικότητα αφορά ένα απρόσμενο φαινόμενο που καταγράψαμε από τις πρώτες κιόλας ερευνητικές αποστολές στον Κορινθιακό Κόλπο. Τρία από τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού (ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια και σταχτοδέλφινα) σχηματίζουν μόνιμα μικτά κοπάδια. Η συμβίωση των παραπάνω ειδών δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο έως σήμερα ως μόνιμο φαινόμενο. Η συμβίωση αυτή θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη συγκρότηση μικτής κοινωνίας ανθρώπων, γοριλών και χιμπατζήδων, που παρουσιάζουν ανάλογες γενετικές διαφορές με αυτές που υπάρχουν μεταξύ των δελφινιών του Κοριθιακού, όπως σχολιάσαμε και στο αμερικανικό National Geographic, που αναφέρθηκε στο φαινόμενο.

Τέλος, η τρίτη παγκόσμια μοναδικότητα αφορά την διασταύρωση των ζωνοδέλφινων με κοινά δελφίνια στον Κορινθιακό κόλπο, όπου σχηματίζονται υβρίδια δελφίνια με ενδιάμεσα χαρακτηριστικά.
Τα υβρίδια αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: